Publication International / Transnational - Globalization - Southern Africa - Africa - Socio-ecological Transformation - Alternatives to Society The Green Innovation Centre in Zambia

Fighting hunger through corporate supply chains?

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The study “Green Innovation Centre in Zambia: Fighting Hunger through Corporate Supply Chains?” is a joined publication by Rosa Luxemburg Stiftung and African Centre for Biodiversity. It discusses the Green Innovation Centre (GIC) Project of the German government, its approach and its impact. The development concept behind the GIC is farming as a business and a commercial value chain approach. The German development agency GIZ partners with the NGOs COMACO and Good Nature Agro in the Eastern Province in the area of groundnut and soy, as well as with the Dutch SNV on the dairy sector in Southern Province.

GIC is one piece in the mosaic of the Green Revolution approach among dominant donors. Good Nature Agro and COMACO interventions are not “classical” Green Revolution projects, but rather can be described as “intermediate” between Green Revolution and more ecological approaches, while remaining closely allied with corporations and their private interests. GIC follows the general development trajectory of creating or working with cooperatives in an “instrumentalist” way to serve a development project purpose, rather than as critical and independent farmer organisations. Extension services are privatised and provided to an exclusive group. Public sector institutions such as ZARI are side-lined and replaced by hybrid, for-profit private enterprise-NGOs.

Interventions are made in sectors and regions where a few transnational corporations dominate the sector and search for cheap commodities from farmers (Parmalat, Cargill, NWK Agri-services). GIC’s indicators relate to the business success of these corporations. The value chain approach as implemented in the GIC project ignores informal market channels. The GIC interventions focus on a small number of smallholder farmers and provide them with exclusive access to finance, services and support. The aim is to identify and provide further support to those who can emerge as full commercial farmers (“stepping up”), while the majority of farmers is left out. 

Deutsche Zusammenfassung

 

Die Studie «Green Innovation Centre in Zambia: Fighting Hunger through Corporate Supply Chains?» analysiert den Ansatz und die Auswirkungen des Gruenen Innovationszentrums (GI) in Sambia, das die GIZ im Auftrag der Bundesregierung umsetzt. Das Projekt zielt darauf ab Kleinbauern in Lieferketten zu integrieren und auf diese Weise ihr Einkommen zu steigern. In den Bereichen Soja und Erdnuss arbeitet die GIZ mit den NGOs COMACO und Good Nature Agro zusammen, im Bereich Milch mit der holländischen Organisation SNV.

Das Entwicklungskonzept hinter den GI ist ein Fokus auf konzerndominierte Lieferketten. Die Programme agieren in Sektoren, in denen wenige transnationale Konzerne dominieren und auf billige Agrarrohstoffe angewiesen sind (Parmalat, Cargill, NWK-Agri Services). Das GI Projekt ist ein Baustein im Mosaik des «Grüne Revolution Ansatzes», der unter den entwicklungspolitischen Organisationen dominiert. Die Ansätze von Good Nature Agro und von COMACO Folgen jedoch nicht dem «klassischen Ansatz der Grünen Revolution», sondern können als eine Strategie zwischen Grüner Revolution und einem nachhaltig-ökologischen Ansatz beschrieben werden, weil sie einerseits in Bezug aus Saatgut und den Bodennutzung ökologisch ausgerichtet sind zugleich jedoch auf enge Kooperation mit Konzernen und deren Geschäftsinteressen setzen. Die Zusammenarbeit mit bäuerlichen Milchkooperativen folgt dem verbreiteten instrumentellen Ansatz unter eng definierten ökonomischen Zielen, im Unterschied zu offeneren Kooperationen mit Produzentenorganisationen, die eigene Ziele entwickeln würden. Ein großer Teil der ohnehin schlechter gestellten Kleinbauern bleibt von diesem Ansatz ausgeschlossen. Die Dienstleistungen erfolgen durch private Akteure und zielen auf eine eng gefasste Gruppe. Staatliche Institutionen wie das Forschungsinstitut ZARI bleiben weitgehend außen vor und werden durch hybride, am Markt agierende NGOs ersetzt.



Contents

Executive summary

Zusammenfassung

1. Introduction

2. Agricultural development in the Zambian context
2.1 Public Policies
2.2 Agri-food system restructuring

3. Donor interventions in the Zambian agriculture sector
3.1 The 'One World - No Hunger' initiative
3.1.1 Food and Nutrition Security for Enhanced Resilience (FANSER) project
3.1.2 Agricultural finance
3.1.3 Green Innovation Centres

4. Soya and groundnut value chains in Eastern Province
4.1 Overview of soya and groundnut sectors
4.2 The GIC interventions
4.2.1 COMACO and market access
4.2.2 Good Nature Agro and certified legume seed production

5. Dairy value chain in Southern Province
5.1 Overview of the dairy sector
5.2 OWNH support to SNV's Market-led Dairy Innovations Project (M-DIP)

6. COMPACI and the cotton value chain – reflecting on past donor initiatives
6.1 Overview of the cotton sector
6.2 Competitive Africa Cotton Initiative (COMPACI)

7. Commentary and analysis
7.1 Development approach: value chain integration and Green Revolution
7.2 Seed
7.3 The Green Revolution project and social differentiation
7.4 Extension, coops and farmer organisation

8. Conclusion and Alternatives

References